Mijn Ruyslinckiana

 

Voor het schrijven van de biografie van Ward Ruyslinck heb ik een hele verzameling boeken aangelegd met werk van hem, over hem en met betrekking tot Ruyslinck. (Zie de inleiding.)

Inmiddels ben ik de 80 gepasseerd en de rouwadvertenties in de krant zeggen me dat ik aan de beurt ben. Maar, ik dring niet vóór en wacht rustig tot ik ‘geroepen’ wordt.

Voordat het zover is wil ik zorgen dat mijn erfgenamen niet met een boekenkast vol boeken zitten, waarvan ze niet weten wat er mee te doen. Voor mijn huis heeft de gemeente Amsterdam een ondergrondse container geplaatst waar heel veel papier in kan. Maar als de boeken in mijn Ruyslinckiana, zoals Ward Ruyslinck mijn verzameling noemde, een nuttige bestemming kunnen krijgen, is me dat liever.

Aan een aantal werken ben ik zeer gehecht. Zeker aan de werken met beeldende kunst en de boeken die Ward me heeft gestuurd. Maar er zijn ook veel boeken die ik niet meer inkijk nu de biografie is afgerond, waar ik makkelijk afstand van kan doen. Zo heb ik aan het Nederlands Letterenfonds tien boeken in vreemde talen kunnen geven, die ofwel ontbraken in de bibliotheek van vertaalde werken, of niet in de ‘vertalingen database’ voorkwamen.
Misschien zijn er meer (literaire, universitaire of culturele) instellingen die werken uit mijn Ruyslinckiana, nu of later, zouden willen ontvangen.

Geïnteresseerden kunnen het me laten weten via info@wardruyslinck.nl.
Ik zal dan contact opnemen en de interesses honoreren, dan wel noteren voor de executeur testamentair.

Frits de Vries


Ruyslinckiana

Inhoudsopgave

Vooraf: Inleiding – Het ontstaan van mijn Ruyslinckiana

Zonder bibliotheek-technische kennis heb ik bij mijn inventarisatie van de boeken en stukken in mijn Ruyslinckiana de volgende indeling gemaakt:

  1. Zelfstandige werken van Ward Ruyslinck (Poëzie, fictie, non-fictie en Ruyslincks vertalingen)
  2. Boeken met fictie van Ward Ruyslinck
  3. Boeken met werk over beeldende kunst en Museum Plantin-Moretus
  4. Boeken met overige non-fictie
  5. Boeken met betrekking tot Ward Ruyslinck
  6. Boeken met interviews en besprekingen van zijn werk
  7. Schoolboeken, Scripties en Licentiaatsverhandelingen
  8. Tijdschriften en Overdrukken met werk van en over Ward Ruyslinck
  9. Ward Ruyslinck in vertaling en Vertalingen ter verkrijging van de graad van licentiaat

Annex: Boeken niet meer in m’n Ruyslinckiana